Hummuspizza med fuldkorn – god til grill!
Det hele startede i Hanoi, Vietnam, på en lille yogacafe med det lækreste mad. Vi spiste der et par gange på vores rejse, og den allerførste gang fik jeg deres udgave af en hummuspizza med grillede grøntsager – og jeg var helt solgt! 😀 Den smagte så fantastisk! Selvom det er halvandet år siden vi var der (og Niek på ingen måder kan huske stedet), går jeg stadig og tænker på den pizza og har også forsøgt mig et par gange med at gøre dem kunsten efter. Men først nu sidder den lige i skabet 😉 Det, som gjorde udslaget, var helt sikkert de ekstra cremede canallinibønner i hummusen, søde figner på toppen og syrlig miso-tahin-dressing fyldt med umami. Det passer så godt sammen med den sprøde bund og de grillede grøntsager.

Her ses pizzaen med sprød bund.
Jeg har også gerne ville lave en 100 procent fuldkornsbund, men har lige skulle finde ud af, hvordan det skulle gå op… Og der har jeg faktisk fundet hele 2 løsninger alt efter, om man vil have en tynd og sprød bund eller en tyk og luftig 🙂 Dertil kan den laves hele året rundt, da kikærter er en tørvarer og grøntsagerne på toppen kan variere i det uendelige alt efter, hvad der er i sæson. Den her pizza er lækker, fyldig, meget mættet, snasket på den helt rigtige måde og fyldt med varme og smag!

Her ses pizzaen med en blød og luftig bund.
- 25 gram frisk eller tørgær
- 3 dl lunken vand
- 4-500 gram fuldkornsmel
- evt. 2 spsk kværnede hørfrø (hvis man ønsker en tynd og sprød bund)
- 200 gram canallinibønner (kogte)
- 400 gram kikærter (kogte)
- 1-2 dl kikærtevand enten fra dåse (ved brug af økologiske kikærter) eller kogevandet
- 1 fed hvidløg
- 5 spsk lys tahin (3 spsk til hummus og 2 til dressing)
- 1 tsk spidskommen
- ½ tsk røget paprika
- 1 tsk paprika
- 300 gram friske grøntsager alt efter årstiden (her har jeg brugt aubergine, løg, champignon og blomkål)
- 1 spsk af hver spidskommen, paprika og hvidløgspulver (eller et hakket hvidløg)
- 1 tsk cayennepeber
- 6 friske eller tørrede figner
- 2 spsk lys misopasta
- Friske krydderurter som f.eks. basilikum eller persille til at toppe pizzaen med
- Start med din pizzabund. Opløs gæren i vandet. Ønsker du en sprød og tynd bund (nødvendigt hvis du griller den) tilsættes nu de kværnede hørfrø efterfulgt af mel nok til, at dejen samler sig, så du er i stand til at ælte den på bordet, uden dine hænder klistre sig fast. Ælt dejen godt igennem i 5 minutter, dæk den til med et fugtigt viskestykke og stil den til side et lunt sted i 1 times tid til hævning.
- Ønskes en luftig bund opløses gæren i vand, hvorefter der tilsættes nok mel til, at dejen bliver en tyk masse, som minder om en klistret og tung havregrød (tapetklister-agtigt). Det vil sige, at den stadig er flydende og meget klistret. Dæk den til med et fugtigt viskestykke og stil den et lunt sted til hævning i ca. 1 times tid.
- Hvis du griller din pizza: tag din pizzadej, del den i 2 og rul dem begge tyndt ud med en kagerulle. Placer den forsigtigt på en grillplade og grill dem først 10 minutter på den ene side og 5 minutter på den anden, til de virker sprøde og færdigbagte.
- Hvis du varmer din bund i ovnen: forvarm ovnen til 225 grader. hvis du ønsker en sprød bund, deles dejen i to og rulles ud med en kagerulle til den er tynd, rund og stor. Placer hver bund på en bageplade med bagepapir og bag den i 15-20 minutter i oven til de har en gyldenbrun overflade og er dejlig sprød. Kig gerne til dem efter 10 minutter. Er de begyndt at hæve op, kan du punktere dem ved at stikke lidt med en gaffel. Hvis du ønsker en luftig bund, hældes din flydende dej ud på en bageplade med bagepapir, fordeles forsigtigt med en spartel uden at fjerne så meget luft, efterhæver i 10 minutter og bages herefter i ovnen i ca. 20 min.
- Hummus: Put canallinibønner, kikærter, kikærtevand, 3 spsk tahin, hvidløg, spidskommen, røget papirka og paprika i en food processor og blend det til en glat og cremet hummus i ca. 2 minutter. Virker den tør tilsættes mere kikærtevand. Husk at smage din hummus til og tilsæt evt. salt og peber efter behov.
- Skær dine grøntsager ud i skriver (hvis de skal grilles) eller tern (hvis de skal steges). Fordel spidskommen, paprika, hvidløgspulver og cayennepulver over grønsagerne. Grill dem herefter på grillen til de er dejligt sprøde, eller steg dem på en pande. Du mener måske, at der mangler olie, så de ikke sætter sig fast, retten bliver tør etc. Jeg har ikke fundet det nødvendigt, da den cremede hummus og gode dressing opvejer den manglende olie.
- Dressing: tilsæt 2 spsk lys misopasta, 2 spsk lys tahin, 6 spsk varmt vand og1 tsk citronsaft til en lille skål og pisk det sammen med et piskeris.
- Så skal pizzaen samles! 😀 Smør dine pizzabunde med en tykt lag hummus, fordel grøntsagerne henover og top dem med figner skåret i skriver. Herefter hældes dressingen over og hver pizza toppes med friske krydderurter. Spis dem imens de stadig er lune - de mætter rigtig godt 🙂
April 6, 2017 @ 3:35 pm
Super lækker!!