Aftensmad

HUMMUSPIZZA MED FULDKORN – GOD TIL GRILL!

Det hele startede i Hanoi, Vietnam, på en lille yogacafe med det lækreste mad. Vi spiste der et par gange på vores rejse, og den allerførste gang fik jeg deres udgave af en hummuspizza med grillede grøntsager – og jeg var helt solgt! Den smagte så fantastisk! Selvom det er halvandet år siden vi var der (og min kæreste på ingen måder kan huske stedet), går jeg stadig og tænker på den pizza og har også forsøgt mig et par gange med at gøre dem kunsten efter. Men først nu sidder den lige i skabet.

Det, som gjorde udslaget, var helt sikkert de ekstra cremede canallinibønner i hummusen, søde figner på toppen og syrlig miso-tahin-dressing fyldt med umami. Det passer så godt sammen med den sprøde bund og de grillede grøntsager.

Her ses pizzaen med sprød bund.

Jeg har også gerne ville lave en 100 procent fuldkornsbund, men har lige skulle finde ud af, hvordan det skulle gå op… Og der har jeg faktisk fundet hele 2 løsninger alt efter, om man vil have en tynd og sprød bund eller en tyk og luftig 🙂 Dertil kan den laves hele året rundt, da kikærter er en tørvarer og grøntsagerne på toppen kan variere i det uendelige alt efter, hvad der er i sæson. Den her pizza er lækker, fyldig, meget mættede, snasket på den helt rigtige måde og fyldt med varme og smag!

Her ses pizzaen med en blød og luftig bund.

Hummuspizza med fuldkorn – god til grill!

Forb. tid 1 t
Tilb. tid 20 min
Ret Hovedret
Antal 2 store pizzaer

Ingredienser
  

pizzabund

  • 25 gram frisk eller tørgær
  • 3 dl lunken vand
  • 450 gram fuldkornsmel
  • 2 spsk hørfrøslim tilsættes kun hvis man ønsker en sprød og tynd bund

Hummus

  • 200 gram kogte canallenibønner går ofte under navnet "hvide bønner"
  • 400 gram kogte kikærter
  • 2 dl aquafaba kikærtevandet fra kogningen eller dåsen
  • 1 fed hvidløg
  • 3 spsk lys tahin
  • 1 tsk spidskommen
  • 1/2 tsk røget paprika
  • 1 tsk papirka

Topping

  • 300 gram friske grøntsager efter årstiden her burger jeg aubergine, løg, champignon og blomkål
  • 1/2 tsk cayenne peber
  • 1/2 tsk spidskommen
  • 1/2 tsk hvidløgspulver
  • 1/2 tsk paprika
  • 6 friske eller tørrede figner
  • Friske krydderurter som f.eks. basilikum eller persille til at toppe pizzaen med

Dressing

  • 2 spsk lys misopasta
  • 2 spsk lys tahin
  • 1 tsk citronsaft
  • 6 spsk varmt vand

Sådan gør du
 

Pizzabund på grill

  • Start med din pizzabund. Opløs gæren i vandet.
  • Ønsker du en sprød og tynd bund (nødvendigt hvis du griller den) tilsættes nu de kværnede hørfrø efterfulgt af mel nok til, at dejen samler sig, så du er i stand til at ælte den på bordet, uden dine hænder klistre sig fast.
  • Ælt dejen godt igennem i 5 minutter, dæk den til med et fugtigt viskestykke og stil den til side et lunt sted i 1 times tid til hævning.
  • Tag din pizzadej, del den i 2 og rul dem begge tyndt ud med en kagerulle.
  • Placer den forsigtigt på en grillplade og grill dem først 10 minutter på den ene side og 5 minutter på den anden, til de virker sprøde og færdigbagte.

Pizzabund i ovnen

  • Ønskes en luftig bund opløses gæren i vand.
  • Hvorefter der tilsættes nok mel til, at dejen bliver en tyk masse, som minder om en klistret og tung havregrød (tapetklister-agtigt). Det vil sige, at den stadig er flydende og meget klistret.
  • Dæk den til med et fugtigt viskestykke og stil den et lunt sted til hævning i ca. 1 times tid.
  • Forvarm ovnen til 225 grader.
  • Herefter hældes din flydende dej ud på en bageplade med bagepapir, fordel den forsigtigt med en spartel uden at fjerne så meget luft.
  • Efterhæver i 10 minutter.
  • Bag den herefter i ovnen i ca. 20 min. til den er gennembagt og luftig.

Hummus

  • Put canallinibønner, kikærter, aquafaba, 3 spsk tahin, hvidløg, spidskommen, røget papirka og paprika i en food processor og blend det til en glat og cremet hummus i ca. 2 minutter. Virker den tør tilsættes mere kikærtevand.
  • Husk at smage din hummus til og tilsæt evt. salt og peber efter behov.

Topping

  • Skær dine grøntsager ud i skriver (hvis de skal grilles) eller tern (hvis de skal steges).
  • Fordel spidskommen, paprika, hvidløgspulver og cayennepulver over grønsagerne.
  • Grill dem herefter på grillen til de er dejligt sprøde, eller steg dem på en pande. Du mener måske, at der mangler olie, så de ikke sætter sig fast, retten bliver tør etc. Jeg har ikke fundet det nødvendigt, da den cremede hummus og gode dressing opvejer den manglende olie.

Dressing

  • Tilsæt 2 spsk lys misopasta, 2 spsk lys tahin, 6 spsk varmt vand og 1 tsk citronsaft til en lille skål og pisk det sammen med et piskeris.

Så skal pizzaen samles

  • Smør dine pizzabunde med en tykt lag hummus.
  • fordel grøntsagerne henover og top dem med figner skåret i skriver.
  • Herefter hældes dressingen over og hver pizza toppes med friske krydderurter.
  • Spis dem imens de stadig er lune – de mætter rigtig godt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering