Hasselnøddebrød med Aroniabær
Forberedelse: 
Tilberedning: 
Tid i alt: 
 
Ingredienser
  • 400 gram hvedemel
  • 200 gram groft rugmel
  • 200 gram fuldkornsmel (af eksempelvis hvede, rug, havre etc.)
  • 10 gram tørgær
  • 4,5 dl lunkent vand
  • lidt salt
  • 2 spsk sukker (gerne kokospalmesukker, rørsukker eller brun farin)
  • 1 tsk kardemomme
  • 4 dl hasselnødder (groft hakket)
  • 3 dl tørrede aroniabær (kan erstattes af rosiner eller andre tørrede bær)
Fremgangsmåde
  1. Hæld det lune vand op i en stor skål og rør sukker og salt godt ud i vandet. I en anden skål blandes al mel, kardemomme og tørgær godt sammen. Herefter tilsættes melet til vandet løbende, mens det hele æltes godt sammen – gerne i en røremaskine. Når dejen har samlet sig, men stadig er våd, tilsættes bær og nødder. Det hele røres sammen til en ensartet dej. Mangler dejen mere mel tilsættes hvedemel, indtil du har en fast dej, der let slipper kanten af skålen. Ælt herefter dejen godt med hænderne på et bord, hvorefter du putter den tilbage i skålen. Lad dejen stå og hæve med et fugtigt viskestykke over sig i 1 time. Herefter tages dejen op af skålen og æltes godt. Form dejen til en lang, tyk pølse og placér den på en bageplade med bagepapir. Lad herefter dejen efterhæve i 25 minutter. Imens kan du forvarme ovnen til 185 grader. Før dejen placeres i ovnen skæres nogle fine riller ned langs brødet. Bag herefter brødet i 25-35 minutter. Du kan høre, når brødet er færdig, ved at slå på dets bund. Lyder brødet hult, er det færdig. Lad det gerne stå og køle af i et kvarters tid før servering.
Recipe by Små Grønne Fodaftryk at http://xn--smgrnnefodaftryk-eob85a.dk/hasselnoddebrod/