Dessert

DORTHEAS FLØDE(FRI)IS

Ligesiden PlantePusherne kom med deres fantastiske opskrift på ikke-hvide, har der været masser af tumult i de plantebaserede køkkener rundt om i landet. Dette er ingen undtagelse. Skønne Dortea Isabella Linnea Jensen gik ovenikøbet så langt som til at forvandle hendes lakridsguf lavet på ikke-hvider til “fløde”is ved at vende det i sojapiskefløde. Dette måtte jeg simpelthen prøve! OG efter lidt eksperimentering i køkkenet er jeg her kommet frem til den helt igennem perfekte fløde(fri)is, som har den helt rigtige fedme, smelter på tungen og er dejlig rund i smagen.

Denne udgave har en skøn smag af saltkaramel – men her er det virkelig kun fantasien, der sætter grænser! Jeg vente min saltkaramel i blandingen kort tid før den røg i fryseren. Dette kunne lige så let have været frugt- eller bærpuré, chokoladestykker, lakridspulver (som Dortea), frisk frugt eller sågar slik 😉 Det vil også være muligt at vende kakao- eller carobpulver i selve blandingen og få sig en fantastisk chokoladeis. MUMS 😀 Sommeren 2015 har lige nået helt nye højder!

Isen tager ca. 10 minutter at lave. Herefter skal den står i fryseren i minimum 3-4 timer. Til forskel fra andre hjemmelavede is skal denne is ikke vendes, røres rundt eller blandes, imens den er i fryseren. Selve strukturen er langt mere lækker og luftig, hvis du lader den helt være – hvilket jo ærlig talt kun gør opskriften nemmere 😉

DORTHEAS FLØDE(FRI)IS

Forb. tid 30 min
Tilb. tid 4 t
Ret Dessert

Ingredienser
  

FLØDEIS

 • 8 dl pisket aquafaba fra kikærtevand af en dåse med 400 gram
 • 2-3 dl flormelis afhængig af hvor sød du vil have den
 • 2,5 dl sojapiskefløde eller havrepiskefløde
 • 1 vaniljestang halver og skrab kornene ud – alternativt kan bruges vaniljeessens eller 1 tsk vaniljesukker

SALTKARAMELLEN

 • 3 dl bløde friske dadler tørrede dadler kan. bruges med skal lægges i blød i minimum 1 time forinden
 • 1,5 dl vand
 • 1/2 tsk havsalt – kun hvis kikærtevandet ikke er saltet i forvejen

Sådan gør du
 

Flødeisen

 • Ønsker du at lave en basis fløde(fri)is uden saltkaramel, skal du sikre dig, at du anvender kikærtevand til din ikke-hvide, som ikke er tilsat halvsalt. Ellers vil din is smage mærkeligt og saltet.
 • Følg først Ninas guide til ikke-hvide fra PlantePusherne. Herefter pisker du flormelis og vanillesukker i din ikke-hvide. I en anden skål pisker du din sojapiskefløde til en stiv flødeskum. Nu skal disse to blandinger vendes sammen. Hæld forsigtigt piskefløden ned i ikke-hviden, imen du forsigtig vender eller pisker dem sammen. Tilføj lidt af gangen, så blandingen bliver godt fordel. Nu kan du hælde din fløde(fri)is i en beholder – eller gå videre til næste trin og blande lidt saltkaramel i.
 • Isen skal køles ned i fryseren i minimum 3-4 timer inden servering. Den holder sig rigtig fint i fryseren over en længere periode. Desuden skal denne is ikke “tøes lidt op”, før den kan håndteres og serveres. Den er klar med det sammen til at blive formet til kugler eller skåret i skiver.

Saltkaramellen

 • Denne saltkaramel flytter lige præcis din fløde(fri)is op til det næste niveau. Tilsæt dadler og vand til din blender og blend det rigtig godt sammen i nogle minutter til du har en ensartet sauce.
 • Vend herefter halvsalt i, hvis du vel og mærket ikke har anvendt kikærtevand tilsat halvsalt i forvejen. 
 • Hæld langsomt din saltkaramel i fløde(fri)isen og bland det let sammen, så der dannes smukke hvirvler i isen. Stil nu isen på køl i minimum 3-4 timer og nyd den dejlig kold.

Noter

Ekstra tip: du kan også være ekstra kreativ og lave dit eget hjemmelavede kikærtevand – for at mindske dit affald, få mindre kemi i maden og lave det hele helt fra bunden 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering