Bagværk,  Børnemad,  Kage

DEN PERFEKTE VEGANSKE GRUNDOPSKRIFT PÅ KAGE (inklusiv lagkagebunde, muffins og luftige tærter)

Efter min søn er blevet rigtig glad for at være med i køkkenet, har jeg udviklet nogle “go to” opskrifter, som vi ofte bruge. Bagetrangen kommer ofte ret impulsivt, og så er det godt at have nemme opskrifter i baghånden lavet på råvarer, som vi altid har i huset. Det er ikke den sundeste opskrift jeg har på bloggen, men den er nem, slår aldrig fejl og smager helt fantastisk.

Dertil er den drøn alsidig! Jeg har både formået at få perfekte lagkagebunde, luftig rabarberkage og perfekte muffins med denne grundopskrift. Så længe man ønsker luftigt og sødt bagværk med sprød overflade, så passer opskriften helt perfekt.

Min søn kan nærmest også huske den i hovedet og beder selv om de sidste ingredienser, hvis han kan se, at jeg har glemt noget. Så det bliver også en opskrift, som han vil kunne huske fremover.

Du kan udforske og tilsætte som ønsket. Selv elsker jeg smagen af kokos og rabarber sammen. Så på billedet ovenfor tilsatte vi 2 dl kokosmel til opskriften og lagde lækre selvplukkede rabarber på toppen, hvorefter vi dryssede kagen med flormelis efter afkøling. Det smagte virkelig skønt!

Opskriften giver også de til dato bedste lagkagebunde jeg selv har lavet. De bliver luftige og lette på den helt rigtige måde. Alt jeg gør er at dele dejen i tre og bage dem i 3 runde springforme i ca. 12-15 minutter (eller sammen springform hvor de bages efter hinanden). Det giver et langt bedre resultat, end at bage den som en stor bund og skære den over. Her bliver de enkelte bunde den perfekte tykkelse og dejlig luftige.

Jeg kan også varmt anbefales at bruge fint speltmel frem for hvedemel, da det giver en rigtig god og saftig krumme.

DEN PERFEKTE VEGANSKE GRUNDOPSKRIFT PÅ KAGE (inklusiv lagkagebunde, muffins og luftige tærter)

Forb. tid 10 min
Tilb. tid 20 min
Ret Dessert
Antal 1 springform Ø26 eller 12 muffins

Ingredienser
  

 • 3,5 dl soyamælk (evt ærtemælk)
 • 2 tsk æblecidereddike
 • 200 gram kokossukker eller rørsukker
 • 300 gram fint hvede- eller speltmel
 • 1 dl smagsneutral olie så som oliven eller raps
 • 3 spsk fint majsmel/maizena
 • 1 tsk vaniljesukker kan undlades
 • 1 tsk natron
 • 1 tsk bagepulver
 • 0,5 tsk salt kan undlades

Sådan gør du
 

 • Start med at blande plantemælk med eddike, rør rundt og sæt det til side
 • Herefter piskes sukker og olie sammen til en luftig masse (vi bruger en elpisker), hvorefter mælken tilsættes og piskes med.
 • I en anden skål blandes de resterende tørre ingredienser sammen. Herefter tilsættes mælkeblandingen langsomt under omrøring (dette gør vi også herhjemme med elpisker, men de kan sagtens gøres i hånden).
 • Nu afhænger teksturen af, hvad du ønsker at lave:

Ønsker du perfekte lagkagebunde, må dejen godt være lige så våd og flydende som en pandekagedej. Her opdeles dejen i 3 lige store mængder og bages individuelt i en springform på ca. 20 cm i diameter i 12-15 minutter.

  Ønsker du en luftig kage, tærte eller muffins, må dejen godt være lidt fastere end en pandekagedej. Tilsæt derfor lidt mere mel efter ønske. Herefter kan evt. ekstra ingredienser tilsættes (se noter nedenfor). Laver du en stor kage, skal dejen fordels i en springform på ca 26 cm i diameter og bages i 40-45 minutter.

   Laver du muffins hældes kagedejen ud i 12 muffinforme og bages i ovnen i ca. 12-15 minutter.

   • Kagerne er færdig, når en strikkepind/grillspyd kan stikkes igennem, uden der sidder dej på (en smule krummer er helt okay).

   Noter

   Mulighederne er uendelige her, så der er masser af mulighed for at lege og udforske med denne opskrift. Nu har du grundopskriften, så det er bare med at slå sig løs!
   Her kommer lidt ideer til dine kunstneriske bageudfoldelser:
   Rabarberkage: tilsæt 2 dl kokosmel i trin 3 og placer 2-4 friske eller frosne rabarber skåret i strimler eller tern på toppen af kagedejen i springformen lige inden den ryger i ovnen for en luftig rabarberkage. Top gerne kagen med flormelis efter afkøling.
   Banankage: tilsæt 2 moste modne bananer i trin 3 og vend 100 gram mørk chokolade i dejen lige inden den ryger i ovnen.
   Luftige skovbærmuffins: fordel 100-150 gram blandede skovbær (evt frosne) i dejen inden den ryger i muffinformene. Tilsæt også gerne en smule kanel til dejen, da det smager skønt med bær.

   Skriv et svar

   Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

   Opskrift Vurdering