Haveliv

Den bedste ærtesort til høst i efteråret

For at få en overflod af ærter i efteråret, skal den helt rigtige sort sås i juni og juli måned. Ærter har det bedst i det lidt kølige forår og efterårsvejr (lige som dild, koriander og kål), og man kan derfor med fordel så eller forspirer dem i start marts (gerne i drivhus), slut april og slut juni/start juli måned og få stortrivende planter med masser af ærter henover hele sommeren og langt ind i efteråret. Her skal vi snakke om min favoritsort til en overflod af lækre ærter i efteråret: blauwschokker ærter 🙌

Her ses Blauschokker (med lilla/lyserøde blomster) i september måned ved siden af … (med hvide blomster). Sidstnævnte har slet ikke fået samme højde som blaumchokker i sommervarmen.

Store, høje, smukke og farverige at have i haven. En rigtig showstopper!

Blauchokker er en gammel ædel ærtesort, som blev dyrket af kapucinermunke helt tilbage i middelalderen og kan både dyrkes som sukkerærter, marværter og skalærter.

De stortrives i sommervarmen under spiringen, og bliver lynhurtigt store flotte planter på en hel mands højde, så længe de får nok vand, hvilket den danske sommer også har det med at klare for os i løbet af juli måned. Min erfaring med ærter er, at langt de fleste sorter skal kæmpe for overlevelsen i sommervarmen og hurtigt får gule blade, udtørrer eller vokser langsomt. Det samme ser jeg ikke ske med Blauchokker ærterne, der til gengæld virker til at trives bedst muligt, når de får lov til at spirer i løbet af højsommeren.

De smukke blomster er heller ikke til at stå for og går fra blå/lilla lukt blomsterhoved til smuk åben pink blomst.

Ikke alle blauchokker ærter smager lige sødt, og man kan ende op med nogle knap så søde af slagsen. Til det har jeg to råd; først og fremmest kan man høste dem tidligere, imens ærterne i bælget stadig er relativt små eller som sukkerærter, så de ikke har nået at danne så meget stivelse og dermed vil smage sødt og godt. For det andet kan jeg varmt anbefale dem, jeg også selv har, fra Fantasitskefroe.dk, som har smagt sødt og lækkert helt fra start. De kan virkelig anbefales og er de sødeste ærter vi har haft i haven, så længe vi husker at høste dem tidligt, hvilket samtidig har den fordel, at det får planten til at producere endnu flere blomster og giver en samlet større høst.

Hvis du vil så dem direkte:

Det kan virkelig anbefales, da varmen i jorden vil hjælpe dem godt på vej, så længe jorden ikke er helt udtørret. Her kan det være en fordel at lægge dem i blød i vand i 4 timers tid, inden du sår dem i haven.

Hvis du vil forspire dem:

De vokser vildt hurtigt (som alle ærter), når først de slår sig løs, så et godt tip er at forspire dem i toiletruller, så der er plads til de dybe rødder, og så plante dem direkte ud med toiletruller og det hele.

Det forstyrrer rødderne langt mindre. Toiletrullerne er samtidig guf for livet i jorden og medvirke til en sund, rig og produktiv jord, og som ekstra bonus er den her udplantning nem nok at styre selv for små tumlingefingre.

Vi plukkede de sidste forrige år i starten af november måned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *