Hjemmeliv,  Unschoolingliv

BØRN MED BARE FØDDER – BARFODSSNAK OG FRI BEVÆGELSE

Jeg lagde for noget tid siden et billede op på min instagram af min søn, som nyder en dejlig vandpyt med sine bare tæer på vej hjem fra cafe-besøg. Der spurgte nogle mødre om et uddybende indlæg med mine tanker og viden på området samt anbefalinger af skønne barfodssko. Det har taget lang tid for mig at komme igang med det – men det skal i selvfølgelig få! Det kan virke meget uoverskueligt at skulle sætte sig ind i fodens anatomi, brug af skos indvirkning på både vores fødder men også resten af kroppens udvikling og belastning og derefter, hvilke sko man så skal vælge – hvis nogle… Ja i det hele taget at skulle uddanne sig til ortopæd bare for at finde den rigtige skoløsning til en selv og sine børn 😉 Dertil er det ikke alle fysioterapeuter, ortopæder og lignende som er enige på området. Jeg har heller ikke taget uddannelsen, så det her er blot min egen holdning til emnet.

Billedet af min søn, som leger i en vandpyt på vej hjem fra cafe-besøg. Han gik hele vejen hjem med bare fødder.

Min fascination af bare fødder og barfodssko skete gennem min veninde Calina, som allerede før min søn blev født rendte rundt uden sko på. Hun fortalte mig om fordelene ved Nutritious Movement og hvor sundt bare fødder er for både børn og voksne. Det gav super god mening for mig. Særlig da jeg altid har været hende, som smed skoene så snart, jeg kunne komme til det. Det meste af min gymnasietid rente jeg rundt med mine sko i hånden frem for på fødderne, og jeg har aldrig kunne beholde et par høje hæle på i mere end 10 minutter af gange – så var jeg enten blevet alt for irriteret på dem eller vredet om.  Så når det kom til mit eget barn og hans fødder, satte jeg mig ned og læste en masse om emnet i forhold til optimalt fodtøj til børn. Der åbnede sig samtidig en hel verden af viden omkring aktiv bevægelse i hverdagen, som jeg vil skrive mere om i et senere indlæg. Først vil jeg dele nogle af mine tanker omkring bare fødder og sko til børn.

Leger barfodet i haven hos sine bedsteforældre.

For at få en god forståelse for betydningen af at lade børn gå barfodet rundt, skal vi kigge på kroppen som helhed og hjerneudviklingen hos børn. Vi kender de grundlæggende sanser; berøring, smag, syn, hørelse og lugt. Det er gennem dem, at babyer og børn skaber neurologiske forbindelser. Foruden dem er der to lige så vigtige men ofte glemte sensoriske systemer kaldet de proprioceptive system og vestibulære system, som begynder at spille en dominerende rolle, når en baby begynder at koordinerer bevægelser og interagerer med omverdenen. Proprioception er evnen til at opfatte bevægelsen og positionen af egen krop i rummet omkring sig og genereres af receptorer placeret i vores led, bindevæv og muskler. De aktiveres af tryk og bevægelse, hvilket sender signaler til hjernen og fortæller, hvordan kroppen er orienteret i rummet. Det vestibulære system er skabelsen af balance og koordinering, så som ændringer i tyngdepunktet, stilling og skiftende hovedpositionen.

Tipo og hans gode ven Balder hygger sig på landet.

En af de enkleste måder at motiverer proprioceptiv og vestibulær udvikling på er ved at lade børnene være barfodet så meget som muligt. Fødder er nogle af de mest følsomme dele på menneskekroppen. Særligt er sålen følsom overfor berøring, og der er stor koncentration af nervesammenslutninger i fødder og muskler. Ved brug af sko kan vi hæmme etableringen af vigtige neurologiske forbindelser. I sko er små fødder ofte begrænset fra normal bevægelse, hvilket hæmmer mobilitet, bl.a. ved at lægge en barrierer mellem de følsomme fodsåle og jorden. Dermed bliver nerveforbindelser ikke stimuleret optimalt og vestibulære forbindelser er også hæmmet, da de små muskler og led i fødderne ikke kan mærke det skiftende terræn.

“Toddlers keep their heads up more when they are walking barefoot (…) The feedback they get from the ground means there is less need to look down, which is what puts them off balance and causes them to fall down.” – Tracy Byrne, ortopæd
Vintersko fra Wildling Shoes – i kombination med termobukser og oldemors hjemmestikkede sokker. Så er fødderne altid dejlig varme.

At tage sko på kan dermed være med til at mindske børns hjerneudvikling optimalt i forhold til skabelsen af  nye neurologiske forbindelser. Dermed ikke sagt, at man aldrig må give sine børn sko på, men jeg forsøger selv at holde det til et minimum og giver min søn barfodssko på, når det er nødvendigt. Fødderne skal have lov til at udvikle sig naturligt frem for at være lukket inde i sko, som ofte mindsker føddernes naturlige bevægelsesfrihed i forhold til både, hvordan man går, ens balance, sensorisk udvikling og forståelsen af vores krops orientering i rummet omkring os. Vi føler også med fødderne. Vi bruger dem til ordentlig fodfæste, styrke og balance og både hæl, tær og sål kan bedre føle og bruges barfodet.

Fra mit synspunkt er vi ikke bygget til at have sko på. Så jeg mener, at skoen skal gå så lidt i vejen som overhovedet muligt. Hvis vi først begynder tidligt med stive sko og tykke såler, så formes foden også efter det. Og som den vældig dygtige biomekaniker (det er ikke rigtig en dansk titel…) Katy Bowman så rigtigt siger: ”Du tager ikke en sko på foden, du tager en sko på hele kroppen”. Derfor kan jeg kun anbefale at lade dit barn være barfodet så meget som overhovedet muligt. Lad dem rende rundt barfodet i haven, i skoven og på vejen, hvis de har lyst. Jo mere de gør det, jo mere naturligt bliver det for dem. Ligesom voksne kan der godt være en tilvænningsperiode, hvor de går lidt akavet i starten. Hvis de så vil have sko på, så lad dem da få det (ligesom vi ikke er bygget til at gå i sko er vi ej heller bygget til at gå på asfalt, så noget beskyttelse kan vi til tider godt have brug for). MEN, lad dem da få sko på, som er så tæt på barfodsoplevelsen som muligt. – Henrik Rossel, Fysioterapeut
Nyder en dejlig vandpyt med bare fødder i sensommeren sidste år.

Dertil hjælper det barnet med at være tilstedet i nuet og bevidste om sine omgivelser, når barnet har bare fødder. Når et barn får lov til at være barfodet vil terrænet skabe små ubalancer, som skaber neuromuskulær styrke, rumlig orientering, balance og koordinering. Når barnet føler, bevæger og balancerer med bare fødder på forskellige overflader, som de derved udforsker, bliver forbindelser sendt til hjernen, som tager fokus og hæmmer andre sensoriske input. Dette skaber fokus og bevidsthed om at gå og flytte sig i rummet hos barnet, og barnet bliver indstillet på sine omgivelser. Selvfølgelig vil vi gerne beskytte vores børns fødder for kulde og skarpe genstande, men når det ikke er alt for koldt og omgivelserne er græs, mudder, sand, vand, fliser eller lignende, vil det være til stor gavn for barnet at opmuntre til at gå barfodet.

Der ligger en vigtig pointe gemt her. Asfalt er måske nok ikke naturligt, men det betyder skam ikke, at vi ikke kan træne os op til at kunne gå på det barfodet. Jeg har fx selv oplevet at jeg kan få ondt i fødderne, når jeg går barfodet rundt i endeløse cirkler på plant trægulv i stuen med en baby på armen – fordi der er så lidt variation i underlaget. Det er lidt samme historie med asfalt. Det er ikke en dårlig ting – det kræver bare endnu mere styrke og udholdenhed i fødderne. Hvordan får man det? Man går barfodet eller i sko som giver mulighed for at styrke foden Og jo tidligere man starter, jo stærkere og mere udholdende bliver ens fod. – Henrik Rossel, Fysioterapeut
Gåtur i byen med bare fødder en varm sommeraften.

Efter at have studeret anatomien hos barfodsløbere i Africa, har Jay Dicharry (fysioterapeaut) i hans bog Anatomy for Runners pointeret, at fødderne hos “civilized people” var langt smallere og deformeret af moderne sko.

Your foot is basically a lever and compared to your height a very short one (..) A wider foot has more leverage and therefore more stability (..) Because the big toe is responsible for more than 80 percent of foot support, a slightly wider big toe dramatically improves leverage (..) Unfortunately, almost everyone reading this book has been practicing the ancient art of Chinese foot binding. – Jay Dicharra
Hvad en hæl (selv lille) kan gøre ved centrering og balance i kroppen.

Så godt som alle sko på markedet er for smalle til at vores tæer kan sprede sig for optimal støtte og balance, hvilket har indvirkning på hele kroppens udvikling. Mange har allerede fra deres første par sko fået presset deres tæer sammen, hvilket gør det svært at aktivere vigtige muskler. Børns bløde væv og knogler former sig hurtigere og nemmere alt efter fodtøj. Et barns fødder ved fødslen er ikke en miniatureudgave af en voksen fod. Faktisk indeholder den ikke knogler, men består af bruskmasse, der over en årrække former sig til 28 knogler. Den process stopper ikke før i de sene teenageår. Det er derfor ekstra vigtigt at have det rigtige fodtøj i mente, når det kommer til vores børn.

From a functional perspective, shoes shouldn’t be necessary (…) In fact, there are more likely to be disadvantages and problems from wearing shoes than not wearing them – among them, deformation caused by a poor fit, ingrown toenails, and athlete’s foot. – Mike O’Neill, ortopæd og talsmand for Society of Chiropodists and Podiatrists.
Tag gerne et kig på dine egne og barns fødder og se, hvilken af disse to illustrationer de ligner mest.

Den anatomiske og funktionelle forskel på moderne sko til børn og et barns fod kan være rigtig stor. Forskellen kan f.eks. ligge i sålen (som ofte er for tyk, tung og ufleksibel til at muliggøre fuld fodfleksibilitet), for lidt plads til tæerne (som derved bliver presset sammen, hvilket former og sammenklemmer en barnefod under udvikling), lav vrist (som mindsker fleksibilitet i anklen samt forhindre optimal blodcirkulation til fod og ben), løftet hæl (som ændre den naturlige 180 grader flade plan for foden og giver særligt tumlinge, der er ved at lære at gå, en tendens til at hoppe og læne sig fremad, når de går), dårligt indeklima i skoen etc.

Vores lille samling af barfodssko i hjemmet

Jeg er ret glad for denne illustration af, hvordan fødderne folder sig ud eller ind ved brug af sko. Mine egne fødder har været meget tæt på foden til venstre, men er efter brug af barfodssko allerede begyndt at rette sig ud. Min søns fødder er en tro kopi af dem til højre.

Vivobarefoot (en skoproducent der producerer barfodssko) lavede for nogle år tilbage en undersøgelse, hvor de udleverede barfodssko under navnet Froggies til børn i alderen 7-12 år i Sydafrika. I løbet af 2 måneder kunne man observerer øget fodstyrke, bedre balance, mobilitet og ankelfunktion. De samme fordele som ses ved at gå barfodet. Der kan derfor være store fordele ved at skifte børnenes sko ud med barfodssko, når de ikke har mulighed for at gå barfodet.

Hans elskede barfodssko fra Wildling Shoes i fuld leg ved Byoasen på Nørrebro.

Vores erfaringer og valg af barfodssko

Min søn har fra start af kun brugt barfodssko (eller haft bare fødder). Han er vokset et par skostørrelser siden vi startede med sko, så vi har på kort tid fået prøvet et par mærker af. Dertil skal det også lige siges, at jeg ikke ser et problem i at lade sko til børn gå i arv. Men jeg er altid opmærksom på om sålen inden i skoen er trådt skæv, om sålen set udefra er slidt skæv, om der er en synlig fast fold der, hvor skoen bøjer for at følge tæerne under gang og om skoen ikke er synligt skæv set udefra. Dertil mærker jeg efter inde i skoen, om der er fordybninger efter den tidligere ejers fod. Nogle skomærker er bedre at lade gå i arv end andre. Som eksempel er Vivobarefoots sål så stærk, at den ikke gåes til på samme måde som sko fra Wildling Shoes. Gør hvad du er tryg ved ved. Hvis du ikke er tryg ved at købe brugte sko til dit barn, så køb nye ordentlige sko af bæredygtige og gode materialer i stedet.

Stonz vinterluffer på en af de første forårsdage. De er ikke særlig varme, hvis man tager foret ud af dem, men stadig vandtætte.

Min søn begyndte at gå om foråret, men viste allerede om vinteren tegn til at ville gå rundt. Vi ville ikke give ham rigtig sko endnu, da det er vigtigt for foden selv at lære at komme op og gå for optimal udvikling uden støtte fra fodtøj. Vi fandt derfor et par brugte Stonz til ham, som kunne varme hans fødder og holde dem tørre, men samtidig ikke havde samme funktion som en rigtig sko. I dem kunne han boltre sig i sne og mudderpøl uden problemer. Hen af foråret, da det blev for varmt til Stonz, men stadig var for tidligt til sko, havde han et par bløde moccasiner fundet i en genbrug på, som for det meste røg af forholdsvis hurtigt.

Et af hans allerførste par “sko” – et par bløde moccasiner, som han fik på udenfor om foråret, hvis han ikke kunne være barfodet. De minder mest af alt om et par sokker med lidt ekstra sål under foden.

Da det blev sommer, og han havde gået i et par måneder helt selv, købte vi et par sandaler fra Vivobarefoot (se billede). De var brede og gode til hans fødder. Dog finder jeg ikke deres helt små størrelser særlig fleksible (mine egne vivobarefoot er dog virkelig dejlige), så vi brugte dem kun, hvis Tipo ikke havde mulighed for at gå barfodet.

Hjemmelavede barfodssandaler fra Xeroshoes

I sensommeren købte vi vores første par Wildling sko til ham. De allerførste var fundet brugt (men i fin stand) og de var som klistrede til hans fødder. Skulle vi ud af døren, løb han hen i entreen og fandt sine Wildling frem. Han elsker at have dem på. Derfor er vi også blevet ved dette mærke. Det er bare et mærke for sig.

Gummistøvler af mærket Mymayo

Dertil købte vi et par barfodsvenlige gummistøvler/termostøvler fra Little Bogs over hjemmesiden Happy Little Soles. Dem har vi også været rigtig glade for, da det var nemt for Tipo selv at tage dem på, og de altid holder hans fødder dejlig varme. Dog har de været lidt svære at holde på hans fødder, når han har siddet i vikle, og de har også en dyb åbning bagtil, der har gjort dem utætte ved dybe vandpytter. Derfor vil jeg langt hellere anbefale barfodsgummistøvler/termostøvler fra Mymayo, som flere af min søns venner bruger (opdatering – han fik også selv de gummistøvler og de kan ses på billedet ovenfor). De er fleksible, sidder tæt til med elastikker, helt vandtætte og går højt op på benet, hvilket gør, at dybe vandpytter og sne ikke bliver et problem.

Gummistøvler fra Little Bogs (vær opmærksom på, at det kun er deres helt små størrelser, som er barfodsvenlige)

Wildling Shoes producerede ikke sandaler endnu, så dette år havde vi igen fundet et par brugte sandaler fra Vivobarefoot (dog næsten som nye i stand), som han syntes var utrolig pæne, og som han så kunne få på, når det var for varmt til sommersko og for usikkert til helt bare fødder (hvilket var i et meget begrænset omfang).

Sandaler fra Vivobarefoot.

Jeg har listet et par af de mærker, jeg selv kender til, som producerer barfodssko til børn. Selv vil jeg gerne fremhæve Wildling som værende de bedste vi har prøvet. De er bæredygtigt produceret i Europa, sidder fantastisk på Tipos fødder (og vores egne – for vi har også fået et par hver!), de klart mest fleksible på markedet og så er langt de fleste af deres sko veganske.

DANSKE WEBSHOPS OG FYSISKE BUTIKKER MED BARFODSSKO TIL BØRN:

Gogsig Barfodssko

Feelmo

Mærkbare (både webshop og fysisk butik i KBH)

Minie/Feel the Feet både webshop og fysisk butik i Låsby

Joe Nimble (både webshop og fysisk butik i KBH)

Leguano Danmark (både webshop og fysisk butik i Ribe)

MÆRKER, DER PRODUCERER BARFODSSKO TIL BØRN:

Filii barefoot

Happy Little Soles (en britisk webshop med barfodsvenlige skomærker til børn)

Mymayo (gummistøvler – husk told, de har dem også til tider hos Happy Little Soles uden told)

Tikki

Vivobarefoot

Wildling Shoes

Seazoo

KIUU

Det blev til et lang snak om sko i et indlæg om, hvorfor børn helst ikke skal have dem på… Men sådan kan det gå 😉 Jeg håber, at i kan bruge mine tanker og anbefalinger. Det handler i sin enkelthed om at sætte børnene fri og lade dem mærke efter helt ud i tæerne. Hellere forsøge sig med bare fødder en gang for meget end for lidt. Børnene skal nok sige til, hvis fødderne bliver for kolde, våde eller varme – og de får så meget gavn af at mærke jorden under fødderne. Det samme gælder også os voksne. At gå barfodet og bruge barfodssko gavner ikke kun fødder under udvikling, men kan også være yderst givende for vores gamle fødder – men den snak kan jeg gemme til et fremtidigt indlæg. Skriv endelig en kommentar, hvis du har tilføjelser eller kender til flere gode mærker med barefodssko.

FØLG MIG PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM OG FÅ ENDNU MERE INSPIRATION TIL EN SUND, NATURLIG OG BÆREDYGTIG LIVSSTIL MED BØRN.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *