Haveliv

Bedste råd til dyrkning af kål – lad dem stå i haven helt til næste sommer

De er skønne, smukke og fulde af næring. Kålplanter er perfekte til det danske klima og stortrives i de danske haver. Dyrkning af kål kan være en sand fornøjelse hele året rundt med varieret høst henover året til både det salte og søde køkken (jeps også det søde). Fra en enkelt grønkålsplante kan du få helt op til 5 forskellige høst henover sæsonen ved blot at gøre en enkelt ting – lade dem stå! Læs mere her.

Forspiring:

Fra de spirer og vokser går der ikke længe, før de første kålblade kan høstes. Det fungerer rigtig godt at forspire dine kålplanter, da de kan være en lækkerbisken for fugle i haven og derfor hurtigt kan forsvinde igen. De kan dog sagtens sås direkte i bedet (evt dækket til med kålnet), da de spirer rigtig godt i det danske forårsvejr. Herefter kan de tyndes ud, og da alt er spiseligt på kålplanterne, kan de med fordel spises som “babyleaves” et frisk indslag i salaten. De helt små planter er dejligt møre og velsmagende. Dette kan med fordel gøres, hvis du selv har gemt frø fra forrige år, da blot en enkelt plante giver hundredevis af frø, som kan give hundredevis af babyleaves til din forårssalat.

Forspiring indendørs gøres også nemt, da de trives godt i vindueskarmen. Jeg selv har stor glæde af at lade dem spire og vokse i drivhuset. her får de masser af dejlig forårssol og vokser sig store og stærke, hvilket frigøre plads i mine vindueskarme til andre planter. De er nemlig dejligt hårdfører og kan klare det meste med undtagelse af hård længerevarende frost.

Efterår i køkkenhaven

Første høst:

Første høst kan allerede finde sted i det sene forår. Her kan de nederste blade på planten forsigtigt tages af og spises, imens planten lystigt vokser videre fra oven. Som fingerregel skal man som minimum gerne lade de 5 øverste blade blive på planten. Dette kan fortsættes et helt år frem, indtil planten går i blomst i foråret året efter. Du kan derfor med fordel høste lidt fra bunden af planten henover et helt år, frem for at høste hele planten, når den er stor og flot, og kun få en høst pr. plante.

Kålbedet i det tidlige efterår- spækket med kålplanter og en enkelt vildfaren græskarplante

Anden høst:

I det tidlige forår kommer der lækre nye skud på toppen af planten, som kan spises på samme måde som broccoliasparges. Det er planten, som går i blomst. De kommer netop på det tidspunkt på året, hvor der ellers ikke er meget at høste i haven. Et glædeligt forskud på sommerens overflod. Høstes de, vil planten blot forsøge sætte flere blomster. de kan med fordel igen høstes. Dette kan gentages et par gange, inden planten går i blomst.

Tidlig forårshøst med røde grønkålsblade, purple sprouting broccoliskud, skvalderkål og sankthansurt

Tredje høst:

De smukke gule blomster, som insekterne elsker, titter nu frem. Disse blomster kommer før de fleste andre blomster i haven og er derfor ekstra nyttige for insekter.
Snup også selv nogle af blomsterne, da de smager helt fantastisk, som små søde ærter, og passer til både det søde og salte køkken (og som havesnack direkte fra planten). de er utroligt smukke og velsmagende på kager og i salater.

Purple sprouting broccoli i det tidlige forår

Fjerde høst:

Når varmen rigtig begynder at slå til henover sommeren vil planterne sætte frø som små bælg. Også disse små bælg kan, imens de stadig er små, spises på samme måde som små grønne bønner og passer godt til stir-fry og andre wokretter. De er spækket med næring! Bælgene vil med tiden vokse sig større og blive noget travlede og uinteressante at spise, så husk at høste dem, imens de stadig er små. Det vil også sende signal til planten om at sætte endnu flere frø.

Grønkål i blomst i juni måned

Femte høst:

Når frøene tørrer ud, kan de høstes og bruges som frø til næste års planter og frø til indendørs mikrogrønt henover vinteren. Blot en enkelt plante giver flere hundrede frø. Du kan derfor med fordel så dem direkte i jorden om foråret og høste dem som babyleaves. Lad blog en enkelt plante blive tilbage i jorde, så der er ca. 30-40cm imellem. Disse vil da igen vokse sig store og give en god høst.

Sidste års kålplanter er også perfekte at lade stå til kålsommerfuglene, imens det nye års planter er dækket til. Det vil give en masse liv og smukke sommerfugle i haven og et smukt blomstrene indslag i køkkenhaven, imens det meste andet stadig blot er ved at titte frem.

Hvis kålplanterne lider under en særlig hård vinter, kan de med fordel klippes ned ca 10 cm over jorden og dækkes godt til med et bunddække som f.eks. nedfaldende blade, kompost eller græsafklip henover vinteren. Disse planter vil for det meste sende nye blomstrende skud op i det tidlige forår.

Til denne metode kan alle kålsorter bruges, dog er kålsorter som grønkål, palmekål og purple sprouting broccoli særligt velegnede. På billedet kan i se en blanding af rød grønkål, palmekål og broccoli i min køkkenhave.

Små fine kålplanter på vej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *