1 års fødselsdag – hvordan er det gået med baby-led weaning?
Så blev han sørme da 1 helt år gammel! Tiden har gået alt for hurtigt <3 Vi har fra starten af været fast besluttet på at gå all in på introduktion af mad til vores søn ud fra princippet baby-led weaning. Der er allerede flere rigtig gode blogindlæg hos bl.a. Månebarnet og Neohippie om, hvad vegansk baby-led weaning går ud på, og hvordan du kommer igang. Jeg kunne dog stadig godt tænke mig at komme med en lille beretning om, hvordan det er gået for os herhjemme 🙂 Dem kan man jo aldrig få for mange af. Så hvordan har vi gjort herhjemme? Og hvad har vi spist?
På videoen herover får Tipo sit allerførste måltid – banan 🙂 Vi valgte at starte med banan, da det er nemt for ham at håndtere, uforarbejdet, let fordøjeligt (når de er godt modne) og dejlig sødt med en blød konsistens. Han var (mildt sagt) begejstret. Vi startede da han var 6 måneder, men allerede fra 5 månedersalderen sad han med til bords sammen med en lille gaffel eller ske og forsøgte at efterligne vores bevægelser (dog uden mad).

Smager bagt græskar for første gang – en succes! Her er han 6 måneder og 1 uge. Mor skal også lige vende sig til BLW og glemmer alt om hagesmæk.
Da han fyldte 6 måneder gik de første 14 dage bare med at smage på forskellige teksturer og smagsnuancer i et roligt tempo. Han fandt det utrolig spændende og underholdende, og fordybede sig tit helt i maden. Han fik allerede her blot det samme som os, dog med små undtagelser som frituremad, mad med raffineret sukker, hele nødder, for meget spinat etc. Vores tilgang har været, at vi for det meste også bare undgår at spise det han ikke må spise, så vi alle 3 kan spise det samme (eller venter med at guffe det “uartige” i os til han sover tungt 😉 )

Tipos andet måltid efter banan. Bagte søde kartofler, frisk romainsalat og dampet broccoli. Jeg var alene hjemme sammen med ham den dag og fik selv lidt falafler og peanutbuttersauce til.
Vi var i tvivl om han var interesseret i at spise vores mad allerede ved 5 måneder, men fik så det fine råd at give ham noget bestik, da det ofte er selve aktiviteten frem for maden de små er interesseret i. Det var det også her 🙂 efter manden blev introduceret ved 6 måneder røg der heller ikke så meget ned. Det blev blot smagt lidt på og så ellers ud igen. Men efter blot 8-10 dage begyndte han allerede at få mad ned.

Her er Tipo 6 1/2 måned og sidder og spiser en sukkerfri blåbærmuffin med knuste hørfrø og sesam (sødet med banan) – og ja han fik taget en del på på blot 14 dage til sammenligning med billedet ovenfor 😉
Det gav dog lidt problemer for hans mavetarmsystem at få så meget ned så hurtigt, og hans mave gik i stå. Han har tidligere haft lidt knas med fordøjelsen, da han har haft et trykket ribben siddende fra efter fødslen (læs evt. min fødselsberetning her). Vi blev derfor lidt bekymret, så da han var omkring 6 1/2 måned begyndte jeg at fuldamme igen og vente lidt med maden til hans fordøjelsessystem virkede mere klar.
Morgenmad – vores yndlingsmåltid!

Vi laver altid vores lækre morgensmoothies sammen om morgenen. På billedet er Tipo 8 måneder.
Efter 14 dage var maven i balance igen, og vi begyndte igen at introducere mad for ham ved måltiderne – med stor succes. Hans fordøjelse forblev god, og der røg hurtigt (og noget overraskende) en masse mad ned. Særligt er han utrolig glad for vores morgensmoothie, som oftest er lavet på en base af friske, modne bananer, hørfrø, sesamfrø, babysalat/romainsalat/grønkål, havremælk og så enten kakaopulver/carobpulver eller frosne/friske bær.

Morgensmoothie på preloaded ske. 7 måneder gammel.
Han elsker det, og det ses tydeligt, at det er hans højdepunkt i løbet af dagen. Selv i dag elsker han den daglige morgensmoothie (selvom den er skarpt efterfuldt af sunde bananpandekager for tiden). Han spiser ofte sin morgensmoothie på preloaded ske, af kop eller som på billede herunder fuldstændig uhæmmet med hænderne (jeg har lige fjernet skålen med smoothie før billedet blev taget) 😀

Tipos yndlingsmåltid er morgenmad. Han er pjattet med smoothie. På billedet 8 måneder gammel.
Vi spiser dog ikke smoothie hver dag, men altid et godt morgenmåltid med masser af næring – og så spiser vi altid det samme alle 3 🙂 Ofte deler vi faktisk. Så hvis vi f.eks. får morgensmoothie i kop drikker vi af samme kop (dog har kæresten og jeg hver vores kop og deler fra dem med Tipo) eller den samme tallerken med nice cream (sund is uden mælk lavet på frosne bananer) eller guffer bananpandekager i os fra en fælles tallerken. Ofte sniger jeg knuste hørfrø og sesamfrø i vores morgenmad – både i smoothies, nice cream og bagværk. Det giver et godt tilskud af mineraler (så som kalcium, jern og spormineraler) og omegafedtsyre så vi allerede fra morgenstunden er på forkant med næringsrige måltider (læs mere om vegansk/vegetarisk ernæring af små børn i denne folder). Dette har også været vigtigt for mig, da det er ved morgenmåltiderne, at min søn spiser mest. Derfor har det også været de måltider, hvor jeg har haft fokus på optimalt næringsindhold.

Et udsnit af vores morgenmad henover det sidste halve år 🙂 Øverst til venstre har vi sunde bananpandekager, til højre nice cream med nøddesmør (mandlerne er til mig), nederst til venstre er morgensmoothie med frosne skovbær toppet med havregryn (igen mandler til mig 😛 ) og til højre har vi chiagrød toppet med frisk frugt og nøddesmør.
Frokost

Frokosteksempler. Vi spiser ofte rester til frokost. Fra venstre: fuldkornsbananpandekager med frisk frugt og æblemos, en ovnbagt sød kartoffel spises kold med gaffel (MUMS), rugbrød med tomat-basilikum-spread toppet med spire (spire er rigtig gode til at øve pincetgreb), og til sidst fladbrød fyldt med kartofler og løg sammen med hjemmelavet salsa, blomkålsmos og friske grøntsager.
Siden Tipo har kunne stå godt op selv med kun 1 hånd (ca 8 måneder) har vi spist frokost sammen ved sofabordet. Så har han kunne øve sig lidt på at stå, hoppe, gå og danse (når der har været lidt god musik i baggrunden). Jeg har ofte stillet en tallerken med mad i midten, som vi så deler, imens vi er på hver vores side af det lille bord og kan holde øjenkontakt (jeg sidder på gulvet). Han synes stadig, at det er drøn hyggeligt. Da han var 6-8 måneder sad han oftest i sin højstol, hvor jeg satte mig overfor på en stol og vi spiste sammen fra hans bord. Andre gange satte vi os blot overfor hinanden på gulvet. Det kom meget an på, hvor meget maden lagde op til at svine 😉 Jeg har gået en del op i at frokosten skal være et fælles hyggeligt måltid sammen midt på dagen. Ofte er der også lige noget som skal varmes eller smøres til frokost (hvis vi f.eks. spiser rester fra aftensmaden). Så bliver han viklet på ryggen (læs om hvorfor vi er så glade for at vikle her) og er med til at forberede maden. Det er også altid den mad vi sammen har tilberedt han først går efter, når vi spiser.

Tipo 7 måneder – har lige nyt et skøn måltid med avokado og hummus.
Da det stadig er langt det meste af hans kalorieindtag, som kommer fra modermælk, har jeg ikke gået så meget op i at tilsætte fedtstof til vores måltider. Jeg har dog oftest serveret morgenmaden med nøddesmør eller en god avokado smurt med lys tahin til frokost. Hummus er også en af hans klare favoritter (vi laver den på tahin uden tilsat olie). Vi har gået meget op i at give ham naturlige fedtkilder frem for tilsat raffineret fedt i maden, og han har det sidste halve år (hvor vi har kørt BLW) hoppet et par vægtkurver op. Så han har bestemt heller ikke givet udtryk for at have et behov for tilsat fedt i maden (husk dog på at alle børn er forskellige) 🙂 jeg tror desuden, at min mælk til ham er god og fed; veganerfløde som min svigerinde falder det 😉

Nyder mors lækre skipper skræk muffins på gulvet. 10 måneder gammel.
Aftensmad

Eksempler fra vores aftensmad, som Tipo godt kan lide. Fra venstre; marrokansk inspirerede wraps med stegte grøntsager, bagt græskar og cous cous, næste billede er deattached sushibowl med alt godt fra sushiruller bare uden at samle det ;), det næste er en stor tag-selv-buffet fra en dag vi var ude og spise, og til sidst hans mors berømte Pad Thai (dog uden en masse chili) 😀
Også om aftenen får han blot det samme som os. Vi forsøger at undgå salt og for meget chili i maden (han kan faktisk sagtens spise lidt stærkt mad). Det serverer vi normalt blot til på bordet. Samtidig undgår vi stadig tilsat raffineret sukker, friture og nødder i maden – også nu efter han er blevet 1 år gammel. Han kan bedre overskue, hvad det er han spiser, hvis vi deler det lidt op for ham. Så hvis vi får pasta med tomatsovs, får han det seperat fra hinanden. Det har fungeret rigtig godt. Men det sviner nu stadig 😉 Det kan derfor være en fordel lige at dække gulvet til. For tiden har han det med at smide maden ud over kanten. Dog normalt kun på hans højre side, så der lægger vi altid lige en gylpeklud for at skåne gulvet.

Tipos plads efter en daglig omgang vegansk spaghetti bolognese (lavet med valnødder og linser) hjemme hos farmor og farfar.
Efter han fyldte 10 måneder er vi flyttet midlertidig til Holland (p.g.a min kærestes studier). Her har vi ingen højstol, så Tipo sidder på skift på skødet af os til aftenmåltiderne. Vi kunne sagtens have fundet os en højstol, men det er ufattelig hyggeligt at have ham siddende, sviner faktisk mindre, og han nyder det langt mere. Ærlig talt så er det efter min mening faktisk meget bedre og nemmere 🙂 i højstol sidder han og kaster og smatter rundt med maden og beder ofte om at komme op og hen til os (bliver lidt rastløs). På skødet finder han det at spise, smage og røre maden langt mere interessant – nok også meget fordi vi jo spiser af samme tallerken og deler det hele. Han sidder i mindst en halv times tid og bare hygger sig. Jeg nyder også at have ham både helt tæt på mig og bordet – det sviner heller ikke mere end i højstolen (når man lige får lagt hagesmækken ordentligt ud over begge vores ben ihvertfald). At introducere mad ud fra BLW er jo egentlig også et forsøg på at gå tilbage til den naturlige måde for et barn at spise på. Tidligere har mennesket ikke stået og lavet mos, grød og andet babymad, men blot ladet barnet spise det fra fællesbordet, som maven var klar til at fordøje. Her har man heller ikke haft smarte højstole med påsat bord – men blot siddet med barnet tæt på sig på skødet. Det er helt vildt hyggeligt og kan klart anbefales! En højstol er slet ikke så nødvendig, som jeg hidtil har troet 😉

Her er Tipo 11 måneder og spiser fladbrød med marrokansk inspirerede grøntsager, bagt græskar og cous cous.
Den mere naturlige og fælles tilgang vi har haft til mad sammen med Tipo har også gjort, at han nu sætter det at spise sammen med noget fælles. Han vil altid gerne dele af sin mad, tager gerne fra vores tallerkner og sætter sig helt automatisk hen til os på skødet. når han har fundet noget at spise. Det er noget vi rigtig godt kan lide, da vi netop elsker at have måltiderne som fælles aktivitet. Det har så også gjort, at Tipo gerne lige tager lidt af en riskiks fra de andre børn i legestuen vi går i uden at tænke videre over det – hvilket ikke altid falder i de andre børns smag 😉 Men problemet er aldrig større end at jeg så lige henter en riskiks til ham også.
1 års fødselsdag fyldt med Tipos livretter
Som det sidste får i også lige lidt billeder fra Tipos 1 års fødselsdag 😀 Den stod på lækker pandekagelagkage (se opskriften her), bagte sødkartofler med tilbehør, avokado, smoothie og masser af frugt – alle Tipos favoritter <3 Vi ammer stadig rigtig meget ved siden af almindelig mad. Jeg vil i snit tro, at 75 procent af hans daglige kalorieindtag stadig er mælk 🙂 og vi nyder det! Selv ikke lagkage kan få tankerne væk fra en hurtig tår mælk og tryghed.
Hvorfor vi virkelig bare elsker at vikle – Små Grønne Fodaftryk
April 13, 2017 @ 7:13 pm
[…] fra gryderne), hvor han løbende har fået lidt smagsprøver (efter han blev 6 måneder – læs evt. mere om mine erfaringer med introduktion af mad ud fra BLW princippet her), set hvordan maden bliver lavet med stor interesse og fået al den tryghed han har brug for, når […]
Børn i køkkenet – madglæde og kropsautonomi – Små Grønne Fodaftryk
April 27, 2018 @ 9:28 pm
[…] valgte vi at undgå at skulle fodre ham med ske og i stedet selv lade ham styre hans madindtag. Denne metode kaldes også Baby Led Weaning, og den har jeg skrevet meget mere om her. Det hænger tæt sammen med vores syn på det at spise, drikke og sove. De er alle grundlæggende […]